Kontrast

Wykład z rachunkowości bankowej pt. “Instrumenty finansowe i ich ewidencja w księgach bankowych”

5 maja 2022

Serdecznie zapraszamy na wykład z rachunkowości bankowej pt. “Instrumenty finansowe i ich ewidencja w księgach bankowych”. W ramach wykładu Eksperci z E&Y przybliżą słuchaczom wymogi MSSF 9 w zakresie klasyfikacji i wyceny instrumentów finansowych. Podczas wykładu zostaną również: nakreślone różnice między MSSF 9 a PAR/MSR 39 w zakresie klasyfikacji i wyceny, wskazane kluczowe kryteria determinujące […]

Międzynarodowe Seminarium Naukowe Polska-Ukraina z cyklu „Sektor finansowy w warunkach wojny”

5 maja 2022

W dniu 4 maja 2022 r. odbyło się pierwsze Międzynarodowe Seminarium Naukowe Polska-Ukraina z cyklu „Sektor finansowy w warunkach wojny. Ryzyko wojenne w ubezpieczeniach – doświadczenia ukraińskie”. Seminarium zostało otwarte przez prof. UEK dr hab. Annę Moździerz, Dziekana Kolegium Ekonomii, Finansów i Prawa, prof. UEK dr hab. Elżbietę Kubińską, Dyrektora Instytutu Finansów, oraz prof. dr […]

Studenci kierunku Bankowość i zarządzanie ryzykiem laureatami tegorocznej ogólnopolskiej edycji gry symulacyjnej FinSim

26 kwietnia 2022

25 kwietnia odbyła się gala finałowa ogólnopolskiego konkursu FinSim prowadzonego corocznie przez Warszawski Instytut Bankowy dla studentów kierunków ekonomicznych. FINSIM Liga Akademicka to nowoczesna gra symulacyjna polegająca na zarządzaniu bankiem w zmiennym i konkurencyjnym otoczeniu gospodarczym. Obejmuje wszystkie ważne obszary funkcjonowania banku, jak zarządzanie finansowe, analizę danych, analizę ryzyka, prognozowanie, planowanie i zarządzanie kapitałem. W […]

Wesołych Świąt Wielkanocnych

13 kwietnia 2022

Szanowni Państwo, na nadchodzący czas świąt Wielkanocnych, które przynoszą światło nadziei na zmartwychwstanie i odrodzenie, życzymy Państwu spokoju i zdrowia, ale także wiosennego optymizmu oraz pomyślności zarówno w życiu osobistym jak i zawodowym. dr hab. Elżbieta Kubińska, prof. UEK oraz dr Mateusz Folwarski Dyrekcja Instytutu Finansów . Hans Memling, Tryptyk z narodzinami, ukrzyżowaniem i zmartwychwstaniem […]

CFA Society information

11 kwietnia 2022

Students who were interested but missed the sessions in March, you are warmly invited to join any of these 3 repeat sessions in April: Click here for Tuesday April 26th: 16.00 GMT<https://global.cfainstituteevents.org/event/1a97f2a5-72f7-46a5-bcb9-2b0bee26a740/summary>   (5pm UK/6pm CET/8pm UAE) Click here for Wednesday April 27th: 15.00 GMT<https://global.cfainstituteevents.org/event/5b1a217d-2ecb-4c58-882f-46d9a47934d0/summary>   (4pm UK/5pm CET/7pm UAE) Click here for Thursday April […]

XI Edycja Ogólnopolskiej Konferencji Narzędzia Analityczne w Naukach Ekonomicznych

5 kwietnia 2022

Informujemy, że Koło Naukowe Analizy Danych jest organizatorem  Ogólnopolskiej Konferencji Narzędzia Analityczne w Naukach Ekonomicznych. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 12-13  maja  2022 r. w formie hybrydowej. Konferencja jest jedną z największych tego typu w kraju. Od prawie 10 lat przyciąga studentów, przedstawicieli biznesu oraz wszystkich zainteresowanych  tematyką  analizy danych, big data, IT  oraz wszystkim, […]

Znamy laureatów stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla studentów za znaczące osiągnięcia na rok akademicki 2021/2022

4 kwietnia 2022

5 studentów z Instytutu Finansów otrzymało stypendium Ministra Edukacji i Nauki! . Laureatami z naszego Instytutu są: Adam Chlebisz (Rynki finansowe) Marta Pikiewicz (Finanse i rachunkowość) Bartłomiej Pilch (Finanse i rachunkowość) Dariusz Więcek (Audyt finansowy) Natalia Zeman (Audyt finansowy) . Serdecznie gratulujemy zwycięzcą! . Łącznie 432 studentów otrzyma stypendia Ministra Edukacji i Nauki za znaczące […]

Seminarium ONLINE pt.: “Ludzie i algorytmy – awersja czy upodobanie?”- poniedziałek, 28 marca, godzina 12.00

25 marca 2022

ZAPRASZAMY w najbliższy poniedziałek, 28 marca o godzinie 12.00 na Seminarium ONLINE                                                                                                       pt.: “Ludzie i algorytmy – awersja czy upodobanie?”

Wykład otwarty pt.: „Administracja Skarbowa – dlaczego to specjalność dla Ciebie?” – piątek, 25 marca, godz. 17:30

18 marca 2022

ZAPRASZAMY już w najbliższy piątek, 25 marca o godz. 17:30 na wykład otwarty pt.: „Administracja Skarbowa – dlaczego to specjalność dla Ciebie?”   Chcesz poznać Krajową Administrację Skarbową od środka? Wybierz specjalność „Administracja Skarbowa”. Zaprezentujemy możliwe ścieżki kariery i nieoczywiste zadania KAS: informatyka śledcza, ochrona ginących gatunków, monitorowanie przewozu wrażliwych towarów. Podczas wykładu dowiesz się, jak […]

Konkurs na najlepszą pracę magisterską i doktorską z zakresu statystyki

18 marca 2022

Konkurs na najlepszą pracę magisterską i doktorską z zakresu statystyki organizowany przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego   Zapraszamy do udziału w Konkursie na najlepszą pracę magisterską i doktorską z  zakresu statystyki. Celem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pracy magisterskiej oraz najlepszej pracy doktorskiej z zakresu statystyki oraz popularyzacja wiedzy o statystyce i jej zasobach informacyjnych. Uczestnikami […]